Tack alla ni otroliga bloggare som delar med er av er inspirerande lust och energi. Tack också alla ni som gillar att kika in här. Fortsätt att besöka oss, ni lär inte bli besvikna....
Årets sista torsdagstema har landat på bordet. Så fram med vad ni har! Fast egentligen har vi ju uppmanat till julfrid, harmoni och inre paus, så det må verka något motsägelsefullt att nu uppmana till torsdagstema på årets sista vecka. Den så kallade viloveckan.
Med andra ord har vi absolut full förståelse för att julfirande, mellandagsrea och restätande går före inspirationsinlägg i Fabriken. Vi känner oss till och med glada för er skull om ni ligger på sofflocket och bläddrar i julklappsböcker och äter praliner. Good for you!
Om ni ändå känner er manade att delge era dukningstips, idéer eller vackra set-up känner vi oss givetvis tacksamma å det ödmjukaste. Tillika intresserade inför årets festliga måltid, nämligen nyårsafton.
Veckans tema: dukning
På bordet är basen ofta den samma hos oss. Linneduk, linneservetter, silverbestick, udda glas och finporslin. Med det som grund kan man bjuda in avstickande tallrikar och dekorera med vad naturen har att erbjuda. På nyår byts julens barr till blommor. På hösten löv, på sommaren ängsblommor, på våren lökar och till påsken ris. Från naturen och från blomsterhandeln. Samma bas ter sig helt annorlunda med med iögonfallande tillbehör.
Pappersdekorationer och julpynt, det mest oväntade blir ofta roligast.
I år har jag fått upp ögonen för större dekorationer, stora kranar med blockljus eller en bred uppställning skålar och vaser, på bredden och på höjden. Gärna på en löpare i trä eller udda material. Skärbrädor eller marmorskivor. Vackert textade namnskyltar på udda skyltar i kanske något annat än papper. Och rustikt linne i stället för slätmanglat.
Paketinslagning är veckans tema. Precis rätt i tiden enligt vissa, medans några tycker att det nästan var i senaste laget. För det finns säkerligen en hel del som redan har klapparna färdiginslagna och klara, samtidigt som vi vet att det finns ett stort antal som inte på långa vägar ens är färdiga med inköpen och som inte på långa vägar har börjat fundera på inslagning.
Anna och jag tillhör den skara av lyckliga människor som bestämt oss för att våga vägra julstress. Innerligt och intensivt gör vi vårt bästa att i stället njuta av hela december. Från början till slut. Vi gör verkligen så gott vi kan. En del som vi njuter av är just paketinslagning. Det ska vara fantasifullt, personligt och framförallt präglat av lust och glädje. Och enkelt. Så tycker vi.
Här har jag använt mig av tidningspapper och gamla trogna lakan som jag rivit i långa remsor. Extremt enkelt, det flirtar med miljön och är dessutom ofattbart plånboksvänligt.
Papperspåsar i olika storlekar är kanske världens enklaste. Samtidigt är det grymt lätt att variera. Kolla i dina lådor, du har garanterat massor av små prylar som du kan använda till rolig, annorlunda och personlig dekoration på dina små paket. Ja, på dina stora också naturligtvis.
Att slå in klappar och presenter är kul. Det ska vara en glad aktivitet där varken tvång eller prestige har någon rätt att existera. Med andra ord är det lika ok med tomtepapper från Ica och paketetiketter med förtryckt text som exklusiva handtryckta papper och lacksigill. Glöm inte det. Lova.
För att hitta inspiration för veckans tema sökte jag den inte alltid så säkra källan Wikipedia och gissa om jag fick mig ett gott skratt. Jag citerar:
"Svenska vardagsrum möbleras ofta med en sittgrupp som kan består av en soffa (ofta en hörnsoffa) och en eller flera fåtöljer, vanligen grupperade omkring ett soffbord, med hushållets största TV-apparat i blickfånget. Många har också en bokhylla och en stereoanläggning i vardagsrummet. Ett arv från finrummet är att vardagsrummet ofta har parkettgolv. I större vardagsrum kan det även finnas en matsalsmöbel som enbart används vid högtidliga tillfällen."
Så låt oss ifrågasätta en del fakta här.
1) Hörnsoffan. Ursäkta alla ni som nyligen köp en hörnsoffa, jag är övertygad om att ni är jättenöjda och njuter av att krypa upp just i hörnet, som gör denna soffa så unik. Men är inte hörnsoffan väldigt mycket 70-tal? Eller 80-tal? Och varför nämns inte bäddsoffa, fotpall och divan när vi ändå pratar saker som känns lite dåtid?
2) Stereoanläggning?! Jag förstår inte? Var pratar de om?
3) En matsalsmöbel som enbart används vid högtidliga tillfällen. Jag kastas genast till finrummet hemma hos farmor och farfar. Där fick ingen vistas. Förutom möjligtvis vid femtioårig bröllopsdag. Tröskeln överträds egentligen enbart vid städning och i övrigt stod rummet redo att ta emot nobelstiftelsen, statsministern och hela Sveriges kungligheter, om de nu skulle få för sig att kvista över på en kaffe! Kokkaffe.
Dagens tema är ingen lätt puck att sammanfatta och jag tar därmed till ironin, 90-talets vassaste verktyg. Kanske ett enkelt sätt att ducka för ett rum som jag helst vill slippa stå till svars för. I sin helhet. Vi saknar helt stereoanläggning, hörnsoffa och matsalsdel för högtidliga tillfällen. Vi har en utsutten soffan med djup sits - den skönaste soffa jag någonsin suttit, legat och sovit i. Omgångar i tvättmaskinen och man kan ändå urskilja spår av allt från vilda fester till vällingdropp, och detta till trots är det som familjens bästa vän.
Förutom soffan är pianot en kär möbel. Den påminner mig om barndomen och lyxen att bo i hus.
Veckans tema Vardagsrummet
Vardagsrummet är (för oss) det rum som ändrar skepnad mest. Känner ni igen meningen; en lugn bas med inslag av färg? Jo. I vårt fall gäller detta vardagsrummet. Ibland, och framför allt ändras helheten efter årstid. Textilier såsom kuddar, filtar och mattor, säsongsinslag som ljus, blommor och krukor. I vårt fall även tavlor som flyttas runt, in och ut. Det är vårt vardagsrum - med enkla medel ständigt under förändring.
Hur ser det ut i era vardagsrum? Har ni något stereoanläggning? Vissa av er har säkert två vardagsrum, en så kallad gillestuga eller allrum. Många har säkert något så modernt som öppen planlösning. Oavsett hur ni tolkar veckans tema ska det bli spännande att få titta in hos er.
Hoppas att ni får/har/har haft en fin lucia! kram | tina o anna
" Ordet advent kommer av det latinska ordet adventus
vilket betyder ankomst, men har i folkmun fått
betydelsen väntan.
Adventstiden var i det
gamla bondesamhället en period då man skulle ta det lugnt och samla sig inför
den stundande julhelgen. Alltför stökigt och bullrigt utomhusarbete var
f
förbjudet. Istället skulle man ta sig an de lugnare sysslorna vid gården "
Hur förhåller vi oss till de tankarna i dag? Hur många av oss lyckas verkligen att ta det lugnt i adventstid? Majoriteten av oss gör nog ärligt talat inte det, men ska vi ha dåligt samvete för det? Nej. Det allra viktigaste budskapet till oss själva advent 2012 borde vara att helt enkelt strunta i att få dåligt samvete. Vi gör så gott vi kan och det duger. På riktigt!
Adventsstaken, började bli dyka upp i våra hem på 1930-talet.
" Den härstammar från en tysk sed, att från
och med första söndagen i advent tända sju ljus, ett för varje veckodag, var och
en av de fyra adventssöndagarna fram till jul. Ljusen placerade man i en liten
inomhusgran ,som placerades på ett bord, allt som allt kom denna gran att
innehålla 28 ljus. Så småningom kom denna gran att konkurreras ut av
adventsljusstaken med fyra ljus "
Idag finns det väl knappast något hem som
saknar denna julprydnad. Men det är inte längre vanligast med avlånga "mässiglådor" prydda med vitmossa och kanske några små flugsvampar (?) Nej nu kan en adventsljusstake verkligen se ut hur som helst. Och det är ok. Hos Sundlings är det enklaste enkla som gäller. Fyra vita platta runda och tokbilliga ljusstakar som pryds med varsin liten dymostripe. Enkelt och i vissa ögon säkert alldeles för "o-juligt". Men vi gillar dom och i år är det nog fjärde året dom fungerar som adventljusstake. En av just vår familjs adventstraditioner.
Först och främst vill vi tacka alla er som vecka efter vecka är här och delar med er av inspiration, vackra bilder och fyndiga idéer. Utan er hade Fabriken inte varit ett endaste skvatt och den hade absolut inte blivit utsedd veckans inredningsblogg av Sköna Hem.
Vi är så klart oerhört stolta över detta och det ska ni också vara!!
Tävlingen är avslutat och boken December, från adventspyssel och nyårspartaj kommer att skickas ut i veckan.
Berätta för oss vad som är absolut viktigast för er på jul? Och vinnarna är... Petra med bloggen Popetotrora " Förutom det mest uppenbara - familjen och att ha dom på plats, så är sillsalladen det viktigaste. Har fått höra hela mitt liv hur märklig jag är som gillar den så mycket, men det gör jag. Jisses, vad gott det är! :) " Linda med bloggen Volang " Att få pynta, fixa och bara omge sig med fina saker och goda dofter. Att få stanna inomhus med de personer man gillar bäst och baka julgodis och dricka julmust tillsammans. Att få titta på alla de där filmerna man aldrig hunnit se under hösten, bläddra i tidningarna som lagts på hög och att lyssna på de snällaste låtarna om snö som virvlar, barn som sjunger och tomten som är på väg. Jag älskar julen!" Och så Emma... "Efter att förra året vistats växelvis på östra sjukhuset (drottning Silvias) med leukemisjuk dotter, och Alingsås lasarett med pappa som fick hjärtinfarkt 22/12 så har värderingarna ändrats. Till denna julen är det viktigast att vi alla lever och mår förhållandesvis bra och får vara tillsammans. Lugn, ro och gemenskaper viktigast för mig."
Stort Grattis till er!
Maila era adresser till inspirationsfabriken[@]gmail.com så kommer boken på posten.
Idag anar vi att många av söndagsbilderna kommer att ha något gemensamt. Faktiskt så hoppas vi nästan lite på det. Fast å andra sidan så kanske ni sparar er till kommande temabloggning som är just ADVENT.
Det är ju naturligtvis helt ok så klart!
Något ni inte kan vänta med så mycket längre är däremot att delta i vår fina utlottning av boken
Det sägs ofta att det är fotografen och inte kameran som gör bilden. Och visst är det så. Din kamerautrustning kan aldrig göra en dålig bild bra, möjligen kan den göra en bra bild bättre. Kunskap om fotografering är med andra ord viktig för att få till bra bilder. Veckans tema här på Fabriken är inredningsfoto-tips. Tänk så många tips var och en av oss kommer att samla på oss och tänk så mycket bättre fotografer vi kommer att kunna bli på grund av det!
Vad skiljer då fotografering av hem och inredning från annan typ av foto? Denna fråga har jag tänkt mycket på de senaste dagarna. Ju mer jag har tänkt på det desto mer övertygad har jag blivit om att grunderna allt som oftast är samma. Samtidigt ställer inredningsfoto extra krav på fotografen eftersom man ofta fotar under ogynnsamma omständigheter (inomhus) när man fotar inredning.
Inredningsfoto
1. Ljuset - Fota alltid i bästa möjliga ljus. Under sommarhalvåret är det förhållandevis lätt men på vintern kan det ställa till problem eller vara rent omöjligt. När är det bäst ljus hemma hos dig? Kanske varierar det mellan husets/lägenhetens olika rum? Bästa möjliga ljus är för mig alltid naturligt ljus.
Blixt (åtminstone kamerans inbyggda) blir alldeles för hårt och framhäver det ojämna ljus som ofta redan finns inomhus. Olika ljuskällor kan också ställa problem, så är det möjligt släcker jag alltid lamporna i ett rum när jag fotar. När det är för mörkt vrider jag istället upp kamerans iso-tal. Hellre en brusig bild än en onaturlig blixtbild eller en bild med konstiga färger.
Fönster kan vara till stor hjälp när man ska fota inredning men kan också skapa tråkiga skuggor. Jag använder ofta ett större ljust papper eller en bit kartong klädd med folie (eller så köper man en reflexskärm) för att lätta upp eventuella skuggor. Pappret placeras mittemot fönstret med föremålet(n) jag fotar däremellan.
Att fota en mörk vinterdag är inte lätt. Resultatet blir ofta grått istället för vitt och med skuggor i bilden.
2. Perspektivet - När du fotar miljöbilder eller bilder där du vill få med mer av inredningen ska du tänka lite extra på perspektivet. Grod- eller fågelperspektiv är sällan snygga i inredningssammanhang. Det du fotar ska vara i ögonhöjd (tänk dig att du sitter ned på en stol och kollar på det du fotar). Om du inte använder stativ (jag gör det alltför sällan!) eller riggar upp kameran på ett bord eller liknande innebär det att att du får böja på dig, annars kommer det kännas som om du kikar på sakerna ovanifrån.
När du fotar inredningsdetaljer/stilleben kan det tvärtom bli riktigt snygga och spännande bilder om man väljer ett annat perspektiv. Kliv upp på en stol eller lägg dig platt på golvet när du fotar. Våga testa och var kreativ när du fotar!
3. Kompositionen - När du valt ditt perspektiv gäller det att få till kompositionen. Vad får plats i bilden? Syns allt du vill visa eller döljs något? Och avslöjar bilden något som du helst inte vill dela med dig av? Plocka/städa bort sådant som stör och inte tillför något. Vad händer om du tar ett steg framåt, bakåt eller åt sidan? Testa olika vinklar och öva, öva, öva.
Ser ni den "störande" lampan och sladden i bakgrunden? Och vad hade hänt med bilden om jag hade tagit ett steg bakåt och om den varit lite mer i ögonhöjd?
Jag försöker alltid skapa en så ren bild som möjligt och undviker om det går att få till exempel sladdar och kanter av olika slag. Och om dessa ändå måste vara med försöker jag att se till att det blir raka linjer i bilden.
Det är ofta de små sakerna som gör skillnad. Jämför de båda bilderna ovan. På översta bilden känns det som både soffa och bord lutar. Och ser ni väggen i bakgrunden - visst ser det bättre ut när hörnet/väggen är rak (nedan) istället för lutande (ovan)? Ytterligare en skillnad är ljuset/ljusheten i bilden. Det var en riktigt grå och tråkigt dag när bilderna togs men tack vare ett bildredigeringsprogram kunde jag göra den andra bilden lite ljusare och mer rättvisande.
Nu ser jag mycket fram emot se och läsa om era fototips - och som sagt - jag är övertygad om att vi har massor att lära av varandra. Tack Anna och Tina för förtroendet att presentera veckans tema.
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! Dags för ännu en utlottning tycker vi. Med endast fem dagar kvar i november är väl en riktig julkick i bokform ett passande val?
December - från adventspyssel till nyårspartaj av Jens Linder & Johanna Westman (Bonnier Fakta) är komprimerad inspirationen till julens mest glittrande julpynt och bästa recepten på de knaprigaste pepparkakorna, den godaste julmaten och den segaste kolan.
Följ Jens och Johannas juliga förberedelser så kommer ni att hinna med allt och lite till. Låter inte det bra så säg. Lämna en kommentar i detta inlägg och berätta för oss vad som är absolut viktigast för er på jul. Tävlingen pågår i en vecka.
Om ni fortfarande inte har några julkänslor, ja, då finns det tyvärr ingenting mer vi kan göra. Vi tycker i alla fall att Fabriken än en gång lyckats visa framfötterna och bjuda på en hejdundrans glöggfest. Fyllda av pepparkakskryddor, glöggångor och gnistrande idéer hur vi skapar den bästa stunden för att inhalera julen ser vi fram emot söndagsbilden och nästa veckans tema; inredningsfototips!
Vill redan nu flagga för en säsongsbetonad tävling nästa vecka - så håll utkik!
Det närmar sig torsdag och glöggfest i Fabriken. Visst vore det underbart om vi på riktigt kunde träffas, prata av oss och dricka glögg...
... duka med servettringar i guld på manglade linneservetter...
... äta pepparkakor med roquefortmousse och rosmarinkvist...
... och saffranspannkaka med sylt och lättvispad grädde...
... på fina linnedukar...
Ja, det vore nå't. Mätta och belåtna skulle vi konstatera; hey, vilken härlig glöggfest! Det vore nå't det.
Men vi får nöja oss (just nu i alla fall) med att umgås i cyber och titta på varandras festligheter, glöggtips och tillbehör i den digitala versionen. Som vanligt är det helt fri tolkning av torsdagens tema.
glöggfest
Vi ser fram emot era bidrag med start vid midnatt. Skål!
Det här är ett tema där jag törstar efter era bidrag och inte har så mycket sensationellt att bidra med själv. Jag och Anna är väl medveten om att det ligger helt rätt i tiden med just detta tema. Nu när vi tassar närmre och närmre advent så kommer det med all säkerhet bli högaktuellt med textilbyte i många hem. För vad skapar väl lättare och mer tydligt rätt stämning än en kudde, pläd eller en gardin med anknytning till aktuell årstid eller högtid?
" Ett sovrum eller en sängkammare är ett rum som är möblerat för att sova i. Huvudmöbeln är en säng, och vanligen finns det ett nattduksbord stående bredvid sängen." källa: Wikipedia
Sovrum. Ett alldeles underbart rum, nästan lite som hemmets hjärta (delad plats med köket). Samtidigt är det ett rum som egentligen inte är nödvändigt. Alltså, det går ju att sova i en bäddsoffa i vardagsrummet. Fullt möjligt och det enda självklara för en hel del människor naturligtvis. Men jag har ett sovrum. Ett sovrum som jag gillar jättemycket och som nyss fick stå ut med en liten omgång av förnyelseaktivitet. Med väldigt enkla medel gjorde vi stor skillnad.
Vi valde att plocka bort sänggaveln men för att ändå markera huvudändan på något vis så satte vi tunn byggplywood i vårt "valv" som vi sedan lackade med en "drivvedsfärgad" vattenbaserad lack. Det blir liksom som en jättestor sänggavel. Två vitmålade björkstubbar och ett par riktigt gamla bygglampor på varsin sida ger såväl ljus som avställningsyta . Lamporna har vi givetvis bytt elen i och valde svarta textilsladdar.
Ni visste säkert redan att vi sover bort närmare en tredjedel av dygnet – och en tredjedel av livet. De flesta av oss gör ju det i just sitt sovrum. Så veckans tema känns väldigt viktigt. Eller hur?
När det var DIY-tema här på Fabriken för ett litet tag sedan så inspirerade Annixen och Mormorsglamour med nedanstående snygga och smarta ideer. Fantasi, funktion och återbruk...
Tisdag är en ganska anonym dag i veckan egentligen. Har ni tänkt på det? Inte jobbigt först, inte i mitten och inte härligt nära kommande helg. Men tisdagen är som gjord för att låta sig bli tipsad och inspirerad. Eller hur?