Sidor

TEMA

Det sägs ofta att det är fotografen och inte kameran som gör bilden. Och visst är det så. Din kamerautrustning kan aldrig göra en dålig bild bra, möjligen kan den göra en bra bild bättre. Kunskap om fotografering är med andra ord viktig för att få till bra bilder. Veckans tema här på Fabriken är inredningsfoto-tips. Tänk så många tips var och en av oss kommer att samla på oss och tänk så mycket bättre fotografer vi kommer att kunna bli på grund av det!

Vad skiljer då fotografering av hem och inredning från annan typ av foto? Denna fråga har jag tänkt mycket på de senaste dagarna. Ju mer jag har tänkt på det desto mer övertygad har jag blivit om att grunderna allt som oftast är samma. Samtidigt ställer inredningsfoto extra krav på fotografen eftersom man ofta fotar under ogynnsamma omständigheter (inomhus) när man fotar inredning.

Inredningsfoto

1. Ljuset - Fota alltid i bästa möjliga ljus. Under sommarhalvåret är det förhållandevis lätt men på vintern kan det ställa till problem eller vara rent omöjligt. När är det bäst ljus hemma hos dig? Kanske varierar det mellan husets/lägenhetens olika rum? Bästa möjliga ljus är för mig alltid naturligt ljus.

Blixt (åtminstone kamerans inbyggda) blir alldeles för hårt och framhäver det ojämna ljus som ofta redan finns inomhus. Olika ljuskällor kan också ställa problem, så är det möjligt släcker jag alltid lamporna i ett rum när jag fotar. När det är för mörkt vrider jag istället upp kamerans iso-tal. Hellre en brusig bild än en onaturlig blixtbild eller en bild med konstiga färger.

Fönster kan vara till stor hjälp när man ska fota inredning men kan också skapa tråkiga skuggor. Jag använder ofta ett större ljust papper eller en bit kartong klädd med folie (eller så köper man en reflexskärm) för att lätta upp eventuella skuggor. Pappret placeras mittemot fönstret med föremålet(n) jag fotar däremellan.


Att fota en mörk vinterdag är inte lätt. Resultatet blir ofta grått istället för vitt och med skuggor i bilden.

2. Perspektivet - När du fotar miljöbilder eller bilder där du vill få med mer av inredningen ska du tänka lite extra på perspektivet. Grod- eller fågelperspektiv är sällan snygga i inredningssammanhang. Det du fotar ska vara i ögonhöjd (tänk dig att du sitter ned på en stol och kollar på det du fotar). Om du inte använder stativ (jag gör det alltför sällan!) eller riggar upp kameran på ett bord eller liknande innebär det att att du får böja på dig, annars kommer det kännas som om du kikar på sakerna ovanifrån.


När du fotar inredningsdetaljer/stilleben kan det tvärtom bli riktigt snygga och spännande bilder om man väljer ett annat perspektiv. Kliv upp på en stol eller lägg dig platt på golvet när du fotar. Våga testa och var kreativ när du fotar!

3. Kompositionen - När du valt ditt perspektiv gäller det att få till kompositionen. Vad får plats i bilden? Syns allt du vill visa eller döljs något? Och avslöjar bilden något som du helst inte vill dela med dig av? Plocka/städa bort sådant som stör och inte tillför något. Vad händer om du tar ett steg framåt, bakåt eller åt sidan? Testa olika vinklar och öva, öva, öva.Ser ni den "störande" lampan och sladden i bakgrunden? Och vad hade hänt med bilden om jag hade tagit ett steg bakåt och om den varit lite mer i ögonhöjd?

Jag försöker alltid skapa en så ren bild som möjligt och undviker om det går att få till exempel sladdar och kanter av olika slag. Och om dessa ändå måste vara med försöker jag att se till att det blir raka linjer i bilden.Det är ofta de små sakerna som gör skillnad. Jämför de båda bilderna ovan. På översta bilden känns det som både soffa och bord lutar. Och ser ni väggen i bakgrunden - visst ser det bättre ut när hörnet/väggen är rak (nedan) istället för lutande (ovan)? Ytterligare en skillnad är ljuset/ljusheten i bilden. Det var en riktigt grå och tråkigt dag när bilderna togs men tack vare ett bildredigeringsprogram kunde jag göra den andra bilden lite ljusare och mer rättvisande.

Nu ser jag mycket fram emot se och läsa om era fototips - och som sagt - jag är övertygad om att vi har massor att lära av varandra. Tack Anna och Tina för förtroendet att presentera veckans tema.

Välkomna att klicka er in på min blogg Karin A fotografi.


kram | karin15 kommentarer:

 1. Så många fina tips! Tackar!
  Kram /Maria

  SvaraRadera
 2. Tack, för superfina tips! Några känner jag att jag är på litegrand... Fota äe svårt men sååå kul! // sandra

  SvaraRadera
 3. Otroligt fint inlägg Karin, du har sagt allt som behöver sägas. Vad ska jag nu säga :-)

  Jo så är alltid dina bilder så inspirerande vackra.

  Kram // Lissen

  SvaraRadera
 4. Vilket toppeninlägg! men nu vet jag själv inte vad jag ska skriva om.
  Helena

  SvaraRadera
 5. Tack för jättefina och bra tips!
  Lisa

  SvaraRadera
 6. Tack för fina bilder och jättebra tips!

  SvaraRadera
 7. Många bra tips särskilt den med väggen som rätades upp. Fina bilder som talar. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 8. Roligt tema, du är så duktig Karin.- men jag har tyvärr inget att bidra med känner jag så jag hoppar. Kram Johanna/ njutbara ting

  SvaraRadera
 9. Fina bilder. Det är väldigt roligt med fotografering. Som att måla en tavla.
  ha det så bra och tack för tips. Hit tittar jag gärna in fler gånger.
  Fia

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Karin du har skrivit och gjort ett jättefint inlägg.

  Hälsningar Monica

  SvaraRadera
 11. Härligt tema, men rätt svårt att skriva om. Fina bilder och bra tips! :-) /livingbymiriam.blogspot.se

  SvaraRadera