Sidor

TEMA" Ordet advent kommer av det latinska ordet adventus vilket betyder ankomst, men har i folkmun fått betydelsen väntan.

Adventstiden var i det gamla bondesamhället en period då man skulle ta det lugnt och samla sig inför den stundande julhelgen. Alltför stökigt och bullrigt utomhusarbete var f
förbjudet. Istället skulle man ta sig an de lugnare sysslorna vid gården " 

 
Hur förhåller vi oss till de tankarna i dag? Hur många av oss lyckas verkligen att ta det lugnt i adventstid? Majoriteten av oss gör nog ärligt talat inte det, men ska vi ha dåligt samvete för det? Nej. Det allra viktigaste budskapet till oss själva advent 2012 borde vara att helt enkelt strunta i att få dåligt samvete. Vi gör så gott vi kan och det duger. På riktigt!
Adventsstaken, började bli dyka upp i våra hem på 1930-talet.

" Den härstammar från en tysk sed, att från och med första söndagen i advent tända sju ljus, ett för varje veckodag, var och en av de fyra adventssöndagarna fram till jul. Ljusen placerade man i en liten inomhusgran ,som placerades på ett bord, allt som allt kom denna gran att innehålla 28 ljus. Så småningom kom denna gran att konkurreras ut av adventsljusstaken med fyra ljus "

 
Idag finns det väl knappast något hem som saknar denna julprydnad. Men det är inte längre vanligast med avlånga "mässiglådor" prydda med vitmossa och kanske några små flugsvampar (?) Nej nu kan en adventsljusstake verkligen se ut hur som helst. Och det är ok. Hos Sundlings är det enklaste enkla som gäller. Fyra vita platta runda och tokbilliga ljusstakar som pryds med varsin liten dymostripe. Enkelt och i vissa ögon säkert alldeles för "o-juligt". Men vi gillar dom och i år är det nog fjärde året dom fungerar som adventljusstake. En av just vår familjs adventstraditioner.
 
Vilka är era?


kram | tina o anna
 
 


Fakta: Ebbe Schön Julen förr i tiden 1980 via Östergötlands Länsmuseum

3 kommentarer:

 1. Hej, de senaste veckorna har inte Torsdagstemat varit taggat med etikett för torsdagstema - så de syns inte om man söker på den kategorin!

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket för att du tog dig tid och uppmärksammade oss på det! Det ska vi åtgärda:)

  Vänligen | Tina

  SvaraRadera
 3. Jag är också med lite så här i efterhand! Ha en fin helg!

  http://volang.elleinterior.se/advent-hos-fabriken/

  SvaraRadera