Sidor

TEMA


För att hitta inspiration för veckans tema sökte jag den inte alltid så säkra källan Wikipedia och gissa om jag fick mig ett gott skratt. Jag citerar:

"Svenska vardagsrum möbleras ofta med en sittgrupp som kan består av en soffa (ofta en hörnsoffa) och en eller flera fåtöljer, vanligen grupperade omkring ett soffbord, med hushållets största TV-apparat i blickfånget. Många har också en bokhylla och en stereoanläggning i vardagsrummet. Ett arv från finrummet är att vardagsrummet ofta har parkettgolv. I större vardagsrum kan det även finnas en matsalsmöbel som enbart används vid högtidliga tillfällen."

Så låt oss ifrågasätta en del fakta här. 
1) Hörnsoffan. Ursäkta alla ni som nyligen köp en hörnsoffa, jag är övertygad om att ni är jättenöjda och njuter av att krypa upp just i hörnet, som gör denna soffa så unik. Men är inte hörnsoffan väldigt mycket 70-tal? Eller 80-tal? Och varför nämns inte bäddsoffa, fotpall och divan när vi ändå pratar saker som känns lite dåtid? 
2) Stereoanläggning?! Jag förstår inte? Var pratar de om?
3) En matsalsmöbel som enbart används vid högtidliga tillfällen. Jag kastas genast till finrummet hemma hos farmor och farfar. Där fick ingen vistas. Förutom möjligtvis vid femtioårig bröllopsdag. Tröskeln överträds egentligen enbart vid städning och i övrigt stod rummet redo att ta emot nobelstiftelsen, statsministern och hela Sveriges kungligheter, om de nu skulle få för sig att kvista över på en kaffe! Kokkaffe.    Dagens tema är ingen lätt puck att sammanfatta och jag tar därmed till ironin, 90-talets vassaste verktyg.  Kanske ett enkelt sätt att ducka för ett rum som jag helst vill slippa stå till svars för. I sin helhet. Vi saknar helt stereoanläggning, hörnsoffa och matsalsdel för högtidliga tillfällen. Vi har en utsutten soffan med djup sits - den skönaste soffa jag någonsin suttit, legat och sovit  i. Omgångar i tvättmaskinen och man kan ändå urskilja spår av allt från vilda fester till vällingdropp, och detta till trots är det som familjens bästa vän.

Förutom soffan är pianot en kär möbel. Den påminner mig om barndomen och lyxen att bo i hus. 


Veckans tema Vardagsrummet

Vardagsrummet är (för oss) det rum som ändrar skepnad mest. Känner ni igen meningen; en lugn bas med inslag av färg? Jo. I vårt fall gäller detta vardagsrummet. Ibland, och framför allt ändras helheten efter årstid. Textilier såsom kuddar, filtar och mattor, säsongsinslag som ljus, blommor och krukor. I vårt fall även tavlor som flyttas runt, in och ut. Det är vårt vardagsrum  - med enkla medel ständigt under förändring. 

Hur ser det ut i era vardagsrum? Har ni något stereoanläggning? Vissa av er har säkert två vardagsrum, en så kallad gillestuga eller allrum. Många har säkert något så modernt som öppen planlösning. Oavsett hur ni tolkar veckans tema ska det bli spännande att få titta in hos er. Hoppas att ni får/har/har haft en fin lucia!

kram | tina o anna 


11 kommentarer:

 1. Ha ha, fina tankar och funderingar. Det där med finrum har jag aldrig förstått. Men en vacker dag kanske Kungen knackar på och då har jag inget finrum att bjuda på kaffe i. I det där fina porslinet som också väntar på kungligheter... ;-) Ser fram emot all inspiration.

  SvaraRadera
 2. Ha ha, fina tankar och funderingar. Det där med finrum har jag aldrig förstått. Men en vacker dag kanske Kungen knackar på och då har jag inget finrum att bjuda på kaffe i. I det där fina porslinet som också väntar på kungligheter... ;-) Ser fram emot all inspiration.

  SvaraRadera
 3. Ha ha, fina tankar och funderingar. Det där med finrum har jag aldrig förstått. Men en vacker dag kanske Kungen knackar på och då har jag inget finrum att bjuda på kaffe i. I det där fina porslinet som också väntar på kungligheter... ;-) Ser fram emot all inspiration.

  SvaraRadera
 4. Du beskriver din soffa precis som jag skulle beskriva vår haha! Härligt med en soffa som verkligen används :) Och du, vår är tom så djup att svärmor behöver ett handtag för att komma upp, hon klagar jämt över den och det tycker jag är jätte festligt =D
  Å den där matsalsdelen för speciella tillfällen, den har nog jag, shit vad jag kände mig träffad där. Får se till att bjuda in knugen så den får användas ;)

  Syns imorgon!
  Catta

  SvaraRadera
 5. Ska bli mycket intressant..allt från slott till koja..hm

  SvaraRadera
 6. Roligt! Ja en stereoanläggning har jag inte men en lite cd-spelare/radio står i en hörna.. Fniss! Kram Pia

  SvaraRadera
 7. Hihi jätteroligt skrivet;) ja inte många i dagens läge som har råd att avvara ett rum där man knappt aldrig vistas, många trängs i en stor etta, hur skulle det gå då- trängas i köket hihihi

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Finrum som sällan används tror jag få har idag. Snarare känns det som att rum är en bristvara idag. Finrum är helt enkelt en lyx för få. Men på sätt och vis verkar biblioteken leva kvar. Idag kallas de arbetsrum och är till för fler än männen - gillas. Ett kaosigt sådant har vi. Och faktiskt även en mycket älskad hörnsoffa. Och det är förstås alltid i hörnet vi hamnar. :-)

  SvaraRadera
 10. Finrum som sällan används tror jag få har idag. Snarare känns det som att rum är en bristvara idag. Finrum är helt enkelt en lyx för få. Men på sätt och vis verkar biblioteken leva kvar. Idag kallas de arbetsrum och är till för fler än männen - gillas. Ett kaosigt sådant har vi. Och faktiskt även en mycket älskad hörnsoffa. Och det är förstås alltid i hörnet vi hamnar. :-)

  SvaraRadera
 11. Glömde lägga upp länken igår.
  http://blog.ninatess.com/?p=3144

  SvaraRadera