Sidor

JULPYSSEL

Hejhej och tusen tack för att jag fick gå och vinna temat om Köksfavoriter. I och med denna händelse så får jag ju härmed äran att presentera nästa tema och omrösting, Julpyssel.

Att få finnas med här på Fabrikens fina sida känns lite extra kul en dag som denna. Det är nämligen nästan exakt på dagen ett år sedan jag skrev här förra och första gången. Fast då som månadens inspiratör. Känns nästan som lite av en tradtion. En liten tradition (såhär efter två gånger kan man väl inte säga annat) men en fin sådan.


Temat för stunden är alltså Julpyssel. Och jag måste nog ärligt säga att tiden vi pysslar minst härhemma är i denna hysteriska månad. Kära nån, hur ska man hinna det? Bland julfester, avslutningar, pepparkaksbak och allt det andra. Nepp, då gäller det att tänka till. Ska man ändå till att pyssla så måste det vara lite nytta också. Inte någon liten tomte för syns skull.Så mitt bidrag kommer att handla om flotta paket. Förmodligen kommer de allra flesta vara i behov av ett och annat paket de närmaste veckorna. Och finns det något mer omtänksamt i presentväg än ett paket man har slängt ihop själv. Det är ju halva grejen liksom. Spelar knappt någon roll vad man lägger i. Och om det ska vara riktigt bra så ska det vara sådana paket  som kan sparas och användas om och om igen. Då är vi verkligen inne på nytta-spåret. Pyssla askar som du kan stoppa julklapparna i och som sen kan sparas. Dubbel-nytta.


Vem vill inte ha en trumask? Härhemma vill alla ha den. Runda askar är lättast i världen att klä in med papper. Inga hörn eller kanter, bara att svepa om pappret och limma dit. Täck den först med ett papper och sen på med lite trekanter. Extra tjusigt (och smart) blir det med lite Washi-tejp här och där. Om någon tycker mina pappersbollar i luften har lite konstig form så är det för de har legat på vinden under en låda sedan förra julen. Fast jag lyckats fixa till några av dem.

Och hinner man nu verkligen inte vika sina askar själv så finns det faktiskt urfina och inte alls särskilt dyra askar lite varstans. Tjusigt med skinnband och träkulor som dekoration. Och bara det, ett gäng träkulor i sig, är ju finaste presentem. Kan man ju tycka.


Det här är ju inget paket men enklaste dekorationen. Och så fint. Vi hängde upp ett gäng i fönstret och sa att det var som snö. Verkligen ett nyttigt och nödvändigt pyssel i denna gråa värld utan minsta tillstymmelse till  vit snö. Klipp ovaler av silkespapper, lägg dem i en hög och trä en nål och en smal skinntråd igenom. Sen delar man bara upp små högar på tråden och klipper till så många delar man vill åt och fördelar de små silkeslapparna jäms med tråden. Älskar sådant som rör sig i vinden fastän det inte ens finns någon vind. Det här är precis så. Snurrar och lever sin egen lilla värld. Lite magiskt sådär.


Och vika askar. Det är lätt, meditativt och det blir så elegant så man nästan smäller av. Fast det hänger ju på pappret. Det gör det alltid. Och vika med bestämdhet, inget mesande. Då blir det bra.


Och det allra viktigast för tjusigheten. Botten. Glöm för all del inte botten. Det är liksom det som gör det.


Och pappersremsor och änglaben, så himlars lätt men ändå lite finess.


Allt pyssel i världen måste vara enkelt. Annars står jag inte ut. Jag surar som en galning om det blir krångligt. Alla härhemma surar. Så för familjefrid, julfrid och frid i sinnet håller jag på lätt-pyssel.


Och pom-poms blir man inte av med i första taget. Inte ens till jul. I mindre varianter blir de perfekt fluff på paket. Påtal om paket-fluff förresten. Min dotter håller som bäst på och tillverkar garnbollar till paketpynt. Fint.


Som en svart pion.
Flätade skinnband med stora knutar blir finaste bandet. Och så var det botten igen, man får aldrig glömma botten. Det är framförallt snyggt men man kan faktiskt slarvvika lite då. Det är ju ingen som ser hur det ser ut där under botten...


Ja, det var allt. Passar på att önska er alla 
En God Jul & Ett Gott Nytt År!

Sofia på Mokkasin / Mokkasin 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
INLÄMNING AV BIDRAG V.49-50, måndagen 05.12 kl 00:00 - söndagen 18.12 kl 24:00 svensk tid
OMRÖSTNING V.51, måndagen 19.12 kl 00:00 - söndagen den 25.12 kl 24:00 svensk tid

24 kommentarer:

 1. Så fint! Och så kul! Grattis till vinsten, inte för att jag kunde tror något annat såklart!

  Kram.

  SvaraRadera
 2. Grattis till vinsten, helt underabara paket, jag skulle älska att få julklappar/paket gjorda av dig.

  SvaraRadera
 3. Grattis!!! <3 Jättefina saker har du gjort! Tack för inspirationen! kram <3

  SvaraRadera
 4. Underbart inlägg!
  Nu får man börja klura på egna pyssel och foton :)

  Må så gott!
  Ann-Christine

  SvaraRadera
 5. Ja herre där fick man inspiration så man teg ;) tur det är middag o kalas på lördag så man har en väldigt viktig anledning till att pyssla utav bara sjutton!

  SvaraRadera
 6. Oj vilka fina saker. Nu blev jag pysselsugen:)

  SvaraRadera
 7. oooh så fint allt är Soffan!!! Kramar Frisörskan i Storstan..

  SvaraRadera
 8. Så vansinnigt fint! Älskar de söta små askarna!

  SvaraRadera
 9. Ser vælgidt godt ud - og gode ideer du fremviser - der er lidt for en hver smag og stil

  SvaraRadera
 10. Grattis! Tusen tack för all inspiration. :)
  Så mycket vackert.

  SvaraRadera
 11. Åh, vad jag tycker om den sista svarta stjärnan.
  Jag vill ha fem av dem i mina vardagsrumsfönster.
  Åh, vad jag vill!

  SvaraRadera
 12. Jag sitter med hjärtklappning och öppen mun. Jag är helt tagen. Jag får lite lätt prestationsångest. Det är inte klokt hur många fantastiska inspirerande kreativa pyssliga människor jag har hittat senaste veckorna. Bara genom att följa lite länkar från de vanliga bloggarna jag brukar läsa. Det är som en pysselexplosion nu i jultider. Såååå fint med alla glaskulor i röd/vita snören. Såååå fint. Kartongerna. My god. /Sahra
  www.vardagmedsahrapi.blogspot.com

  SvaraRadera
 13. Fint inlägg! Nu har jag gjort ett inlägg om Pyssel o paket.

  SvaraRadera
 14. snälla vet du någon guide till sådana askar? eller du har en egen? är sugen på att vika lite ikväll! kram på dig, du är superbra!

  SvaraRadera
 15. Underbart inlägg! :) Du vinner igen!

  SvaraRadera
 16. Vilken härlig inspiration du bjuder på. Läckra färger..:) Kram Maria

  SvaraRadera
 17. Så... då hann jag med den här gången!!!
  Kul att kolla igenom alla fina bidrag!

  SvaraRadera
 18. Helt sjukt vad fint inlägg med läckra pysseltips och vacker inspiration:)) Tack för räddning av julefriden med lätt-pyssel;))

  Kramar kråke

  SvaraRadera
 19. Oj!! Helt otroligt att jag hann ;) Det här är första bidraget för min del sedan Fabriken ändrades. Har haft fullt upp med allt här...men nu så :)

  kramar från JohannaK

  SvaraRadera
 20. Sista minuten som vanligt för mig, nu ska jag inspireras av de andra blogginläggen :)

  kram och god jul!

  /iris

  SvaraRadera
 21. Jag kunde inte lämna mitt bidrag. Fick bara felmeddelande. Tråkigt! Får trösta mig med era istället

  SvaraRadera
 22. mange flott bidrag.
  riktig god jul til alle!

  SvaraRadera
 23. Love the images! A pity we don't understand, but it's nice visiting you.

  SvaraRadera