Sidor

FAVORITER I KÖKET

Stort tack för att jag fick bli vinnare med mitt höstens moodboard. Det känns roligt att därmed bli den som presenterar nästa tema här på Fabriken som är FAVORITER I KÖKET. Jag ser fram emot att se allas inspirerande tolkningar och bidrag. Varmt välkommen in till mitt kök!



Jag får väl börja med att säga att på ett sätt är hela vårt kök en samlad favorit i sig. Innan vi flyttade ut till vårt nybyggda hus för snart tre år sedan, bodde vi i en tjugotalslägenhet i staden med ett litet kök med tillhörande jungfrukammare. Köket där var slitet, opraktiskt och trångt. Att nu ha ett kök med ordentliga arbetsytor, bra förvaring och inte minst en diskmaskin känns ibland fortfarande som värsta lyxen. Vägen till kökets utformning var inte helt smärtfri. Det är mycket speciellt att beställa ett helt hus inom loppet av några månader. Köket var en sådan där knäckfråga för mig, där det tog tid att finna fram till något som kändes som vi. Maken ville absolut ha så praktiskt som möjligt med släta luckor, laminatbänkskiva och stängd förvaring. Jag sneglade ett tag åt lantkök med profiler och trä istället, men det kändes inte riktigt som en väg att gå. Jag ville inte heller ha ett vitt glansigt industrikök som var mycket i ropet när vi beställde vårt. Till slut fann jag min väg framåt mot ett vitt kök med ekdetaljer som kändes tidlöst och klassiskt precis som jag tycker om.

Vår stora utskjutande bänk med förvaring och bänkyta är en av mina köksfavoriter. Jag sliter visserligen grymt mycket med att försöka att hålla ordning där på bänken, där familjens samlade förråd av hårsnoddar, skolpapper, legogubbar, telefoner med mera med mera alltid ligger... Så min vägg med tavlor, vykort, klocka och annat som ändras efter säsong och behag. Den gillar jag att titta på när jag står och fixar i köket.


Tänk att det fanns en tid när vi bara hade en liten bänkdiskmaskin. Ack, så praktiskt det är med denna stora. Laminatskiva fick det bli till köket. Jag hade bara ett krav. Det skulle absolut vara Sigvards klassiska Virrvarr. Vår köksleverantör hade inte den, men såg nog på mitt smått maniska uttryck där att det var säkrast att fixa fram den. Den är praktisk - och framförallt en klassiker som jag tycker massor om. Mannens kaffebryggare är hans favorit, medan jag ägnar mig uteslutande åt te. Och barnen skrattar åt alla mina muggar som jag samlar på mig. Favoriter som syns ovan är bland annat Åsa Lindströms vackra, Penguinmuggar och brittiskt anrikt från Spode.


Vårt kök är mycket bas och diskret i sin utformning och materialval. Just här tycker jag om att ta in färger i form av detaljer. Det är exempelvis brickor med Josef Franks överdådiga mönsterflora som får ta plats tillsammans med säsongens blommor. Mitt förkläde i jeans från Spira använder jag alltid i köket. En stor favorit är min mormors gamla bakbord som jag tar fram varje gång det bakas i köket.



Vi har bara stängd förvaring i köket. Jag tycker att det är så fint med öppna hyllor hos andra, men hos oss får det bero. Filosofin om det praktiska i stängd förvaring hindrar dock uppenbarligen inte mig från att ha ting stående framme på bänkarna. Det är trots allt bra att ha nära till saker och att se det vackra man har i vardagen. Min senaste köksfavorit är en gryta från Le Creuset som jag fick i present. Några DIY från i höstas som jag tycker mycket om syns ovan. En liten griffeltavla där man kan skriva upp ett aktuellt recept som skänker säsongsstämning på ett effektfullt sätt. En överbliven kalkstensskiva som får bli ställ för olivolja, flingsalt och lite annat som behövs nära spisen.


Vi har två vitrinskåp i köket, så lite ser jag allt av mina saker. Jag tycker inte att man behöver fylla vitrinerna med finglas och annat i den genren, utan snarare lyfta fram vardagens föremål. En av vitrinerna är mitt teskåp med fina burkar och förpackningar. Jag blir alltid glad av att öppna detta skåp och känna dofterna som kommer mot mig.


Sist, men knappast minst när vi talar om köksfavoriter. Alla mina kokböcker. Jag har en nedsatt motståndskraft mot fina böcker inom genren vilket bland annat märks i Pilasterhyllan ovan, en inbyggd hylla i köket samt på tavellister vid matplatsen.

Det var några av mina köksfavoriter. Nu ser jag fram emot att se dina!

Weronica från bloggen En mammas dag/Weronica

-
INLÄMNING AV BIDRAG V.43-44, måndagen 24.10 kl 00:00 - söndagen 6.11 kl 23:00 svensk tid
OMRÖSTNING V.45, måndagen 7.11 kl 00:00 - söndagen den 13.11 kl 23:00 svensk tid

OMRÖSTNING | HÖSTMOODBOARD

-
Hej alla flitiga fabrikanter! Vilken uppslutning det blev i fabrikens första tema för hösten. Härligt! Tyvärr hade jag lyckats krångla till det med tidsinställningarna, vilket gjorde att inte alla hann med. Det ber jag så mycket som ursäkt för!
-
För att det ska bli rätt, och för att alla som vill ska få vara med i omröstningen, så kommer ni nu att få sätta in er höstmoodboardlänk en gång till. Länken kan man sätta in från och med idag till och med torsdag 6.10 kl 24:00 svensk tid. Efter det så kommer vi i detta samma inlägg att kunna rösta på det bidrag man tycker bäst om. Röstningen pågår mellan fredag 7.10 kl 00:00 - söndag 9.10 kl 24:00 svensk tid. Den bidrag som får flest röster, får sen ta hand om nästa tema. Nu håller vi tummar och tår att allt fungerar.
-
Bästa hälsningar: camilla | caisa k.
-
Inlämning av bidrag söndag 2.10 - torsdag 6.10 kl.24:00 svensk tid
Omröstning fredag 7.10 kl.00:00 - söndag 9.10 kl.24:00 svensk tid
-